Dokumentum széf

A dokumentum széf (DocVault) alkalmazás, két személy információ cseréjére szolgáló tudásbázis.

 

Probléma felvetés:

Egyre több felhasználóban vetődik fel, hogy e-mailben, vagy Skypeon ne küldjön olyan adatokat, és ne csatoljon olyan fájlokat, amiből hátránya származhat, ha idegenek kezébe kerül. Inkább Pen drive adathordozóra (USB kulcsra) teszi, és úgy adja át, megkérve az átvevőt, hogy ha felhasználta az adatokat, törölje is le. Ugyanakkor igény van arra is, hogy az átadott-átvett információt bárhonnan elérhessük, így adataink a felhőben legyenek.

 

Célkitűzés: Rejtett, védett és titkos információ cserét valósítsunk meg két személy között.

 

Megoldás: Egy DocVault alkalmazás kiépítése. Ebben az alkalmazásban megvalósul a rejtőzködés azáltal, hogy rajtunk kívül nem ismert a tudásbázis elérhetősége. Megvalósul a védelem, mert felhasználó név és jelszó ismeret szükséges. Végül megvalósítható a karakter transzformációs titkosítás is, mind a szócikk tartalmánál, mind a fájlnál.

A Dokumentum széf alkalmazás alkalmas arra, hogy rendszerezetten töltsük fel a szócikkeket és fájlokat, így gyorsan előkereshessünk minden feltöltött adatot. A tudásbázisból adódó előnyök: sémák, asszociációk és címkék használata.

 

Előnyök: A DocVault használatával elérhetjük, hogy partnerünkkel biztonságos információ cserénk legyen.

 

Hátrányok: Többletmunkát jelent, hiszen be kell jelentkezni, esetenként titkosítanunk kell, ami időt igényel. A rendszerezésnek is ára van, mert az is időt igényel és gondolkoznunk kell a feltöltés közben is.

 

DocVault alkalmazásunkat az alábbi webcímen nézhet meg:

http://www.kkst.org/dora/huHU/id/listtopictypes?request_locale=hu