Eredmények

Innovációs eredményeink

Az elmúlt években a megszerzett szakmai tudást kis- és nagyvállalati környezetben is kamatoztattuk. Munkatársaink az alábbi területeken szereztek üzleti tapasztalatokat, kompetenciákat, illetve vettek részt különböző projektek megvalósításában:

EDMS&KMS szoftver

A projekt során létrejövő prototípus, egy általános célú elektronikus dokumentum- (EDMS) és tudáskezelő rendszert (KMS) generáló szoftver. A prototípus egy magas szintű programgeneráló nyelven, úgynevezett szakterület specifikus nyelven (DSL) nyugszik. A DSL olyan programozási nyelv, amelyet arra terveznek, hogy bizonyos típusú feladatokat oldjanak meg vele. A technológia legnagyobb előnye, hogy a felhasználó egyedi terméket kap, miközben egy dobozos terméket vásárol meg alacsony áron. A projekt keretében az általános célú rendszerből konkrét, testreszabott futtatható szoftver jött létre az alábbiak szerint.

JAVA futtatható környezetben, a projekt keretében fejlesztett DSL generátor szoftver generál egy metanyelv leíró XML-t, melyet értelmez is a kifejlesztett prototípus. A kifejlesztésre került prototípus nemzetközi szinten is újdonságot jelent a komplexitása (a metaadatok és a tudás összeolvasztása miatt) valamint a DSL technológia alkalmazása miatt.

A projekt keretében elkészült egy nemzetközi és hazai piacon újdonságot jelentő dokumentum- és tudáskezelő rendszert generáló szoftver és egy menedzsment ontológia.

 

Megvalósult tevékenységek:

  • Elektronikus dokumentumkezelési és tudásmenedzselési technológiák, szabványok és direktívák kutatása.
  • A dokumentumkezelés és a tudásmenedzsment összeolvasztási megoldásainak kutatása.
  • Ontológiai alapkutatás.
  • Menedzsment ontológia kidolgozása.
  • A témák és asszociációk növekvő számának a számítógépes erőforrás igényekre gyakorolt hatásának elemzése.
  • Adatbiztonsági kutatások végzése.
  • DSL-re alapozott elektronikus dokumentum- és tudáskezelő szoftver prototípusának implementálása.

A projekt során egy kereskedelmi forgalomba hozható – nemzetközi szintű újításnak számító – prototípus került létrehozásra: az EDMX&KMS szoftver, amely nem más, mint egy szakterület specifikus nyelvre alapozott elektronikus dokumentum- és tudáskezelő szoftver.